Dr hab. inż. Wiesław Wiczkowski
Vice-przewodniczący Zarządu
Doktor habilitowany nauk rolniczych w dyscyplinie technologia żywności i żywienia. Jego zainteresowania naukowe obejmują relacje pomiędzy spożyciem, wchłanianiem i metabolizmem związków biologicznie aktywnych (w tym naturalnych barwników) a zdrowiem; metabolomikę żywności; analizę biodostępności substancji bioaktywnych z różnych matryc pokarmowych w eksperymentach z udziałem zwierząt i ludzi z jednoczesnym profilowaniem metabolitów spożytych substancji bioaktywnych w płynach fizjologicznych i tkankach; badania zdolność fitozwiązków do przenikania barier mózgowia i gromadzenia w mleku ssaków; analizę właściwości biologicznych próbek roślinnych oraz pojedynczych substancji w modelach in vitro, ex vivo i in vivo. Kierownik/koordynator 9 projektów finansowanych ze źródeł zewnętrznych (3 projekty NCN, 1 projekt EIT Food, 1 projekt SPUB, 1 projekt Horyzont 2020, 2 projekt z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego, 1 projekt z Europejskiego Funduszu Społecznego) oraz wykonawca w 9 projektach (8 projektów NCN, 1 projekt z Potencjału Badawczego 7. Programu Ramowego). Przedstawiciel narodowy w 4 projektach EU COST Action (FA926, FA0802, FA1005, FA1403 (koordynator sekcji “Anthocyanins”)). Aktywny popularyzator nauki z obszaru żywności funkcjonalnej, metabolomiki żywności, biodostępności składników bioaktywnych oraz pieczywa o właściwościach prozdrowotnych (wykłady i artykuły popularno-naukowe, audycje radiowe, pikniki naukowe, projekt MOOC EIT Food i EIT Food Annual Food Agenda). Odbył staże naukowe w INRA (Clemont-Ferrand/Theix, Francja, 6 miesięcy) i CSIC (Madryt, Hiszpania, 5 tygodni).
IF > 156, Indeks H = 20, Liczba cytowań > 950, Liczba publikacji = 83, Patenty – 1
Więcej informacji: ORCID, Scopus